A különleges védelemmel ellátott Audi A8 L Security hamarosan, akár Orbán Viktor biztonságát is szolgálhatja.

Az Audi A8 L Security tekintélyt parancsoló, 5,27 méter hosszú reprezentatív luxuslimuzinként külső megjelenésében alig tér el a szériaváltozattól. Az Audi A8 L Security W12 esetében a szériafelszereltséget bővítő, minden funkciójukat világító diódákkal megvalósító LED fényszórók kifejezetten markáns arculatot kölcsönöznek számára. A páncélozott limuzin nagyrészt kézimunkával, egy különálló manufaktúraszerű műhelyben születik, a speciális biztonsági ajtókkal felszerelt csarnokban szigorúan tilos a mobiltelefonok használata. Az Audi A8 L Security W12 alapjául a szériamodell eleve átdolgozott karosszériaszerkezete szolgál, amely Neckarsulmban az Audi Space Frame (ASF) technológiával, alumíniumból készül. A különleges képzésben részesült szakemberek mintegy 450 munkaórában építik be a speciális védelmi felszereléseket, természetesen a kompromisszumot nem ismerő, rendkívül magas színvonalú Audi-minőségben. E folyamatot követően a jármű végszerelésre a gyártósorra kerül vissza. Az utastér páncélozása önmagában mintegy 720 kilogrammot nyom.

 

Különleges védelmi felszerelések
 
Az Audi A8 L Security vásárlói járművük biztonságának további fokozására számos opció közül válogathatnak. Ezek egyik az úgynevezett vész-kiszállás rendszere, amely az Audi szabadalmaztatott technikája. Ha a vezető vagy a hátsó utasok megnyomnak egy leplombált kapcsolót és meghúzzák valamelyik belső kilincset, az ajtók zsanérjaiba épített pirotechnikai betétek leválasztják az ajtót a karosszériáról, így az enyhe kifelé nyomással egyszerűen eltávolítható.
További hatékony védelmi technika a tűzoltó berendezés, amely gombnyomásra vagy a hőszenzorok által aktiválható. Az oltóanyag a csomagtérbe épített két tárolóból egy-egy padló alatti csövön át áramlik ki, ahonnan különleges fúvókák juttatják a kerékjáratokba, a jármű aljára, az üzemanyagtartályra és a motortérbe.
A vészhelyzetek oxigénellátó rendszere két oxigénpatronnal működik, amelyeket jól védett területen helyeztek el a tervezők. Gombnyomásra az utasteret a mennyezetkárpit nyílásain át kellő időn át friss levegővel látja el ahhoz, hogy a jármű biztonsággal haladhasson át a különböző veszélyzónákon. A rendszer túlnyomást hoz létre a belső térben, így előzve meg a mérgező gázok bejutását. További hasznos opcionális felszerelés az úgynevezett biztonsági indítás, amellyel a vezető rádió-távirányítás útján a távolból is aktiválhatja a motort.
Számos további megoldás teheti teljessé a programot, például az utastér füstmentesítése, a konvojban haladásra kiépített LED-technikájú jelzőberendezés, a villogófények, a sziréna, a rendőrségi rádió-előkészítés, a zászlótartó, a beépített telefon, a baleseti adatrögzítő fekete doboz, a kiegészítő hátsó kamera vagy éppen a részben fűthető oldalablakokkal kiegészített fűthető szélvédő. Az Audi mindezeken túl természetesen vásárlói egyéni kívánságaira is nyitott.
 
Motor, erőátvitel
 
Az Audi igencsak dinamikus, W12-es aggregáttal küldi piacra A8 L Security modelljét. E közvetlen befecskendezésű Otto-motor hengerei W-alakú elrendezésének köszönheti nevét: két-két blokkba összefogott négy hengersora három-három hengert tartalmaz. Összesen 6,3 liter hengerűrtartalmából e kompakt és könnyű W12-es 368 kW (500 LE) teljesítményt és 625 newtonméter maximális forgatónyomatékot produkál, utóbbi már 4.750 percenkénti fordulatszámtól a vezető rendelkezésére áll.
A W12-es erőforrás különösen kulturált járásával, visszafogott, karakteres zengésű hangjával és természetesen hatalmas erejével tűnik ki, segítségével az A8 L Security álló helyzetből 7,3 másodperc alatt gyorsít 100 kilométer/órás tempóra. Legnagyobb sebességét gumiabroncsaira tekintettel 210 kilométer/órára korlátozza az elektronika. A különleges védelmet nyújtó limuzin átlagos tüzelőanyag-fogyasztása 100 kilométerenként csupán 13,5 liter, amely messze a legalacsonyabb értéknek számít közvetlen vetélytársai körében (előzetes menetteljesítmény- és tüzelőanyag-fogyasztási adatok). A fogyasztás ennek megfelelően 100 kilométerenként 3,0 literrel, azaz 18 százalékkal alakul 331 kilowattos (450 LE) elődjéé alatt.
Az Audi jövőre egy további motorváltozatot is kínál, amelyet dinamikus vonóerő, és meglepően alacsony tüzelőanyag-fogyasztás jellemez majd, 100 kilométerenként 10 és 11 liter közötti értékével egyértelműen a kategória legtakarékosabbjává avatva az Audi páncélozott modelljét.
Az erőátviteli rendszerben mindkét erőforrás mögött a nyolcfokozatú tiptronic sebességváltó dolgozik, amelyet különösen széles áttételi tartomány jellemez. A vezető igény szerint a kifejezetten elegáns és ergonomikus váltókarral, illetve a kormánykerék kapcsolóbillentyűivel egyaránt vezérelheti. A quattro állandó összkerékhajtás mind a négy kerékre eljuttatja a motor tekintélyes teljesítményét. Alapbeállításként hangsúlyosan hátsókerék-hajtású karakter jellemzi, szükség esetén azonban a forgatónyomaték nagyobb hányadát villámgyorsan az éppen kedvezőbb vonóerő-átadási tulajdonságokkal rendelkező tengely felé irányíthatja.
 
 

 

Az Audi A8 L Security W12 várhatóan a nyár végétől rendelhető, 2012-ben pedig motorpalettája egy újabb aggregáttal bővül. Az Audi további szolgáltatások széles körű kínálatával, illetve a sofőrök vagy akár a tulajdonosok számára különleges vezetéstechnikai oktatásokkal is vásárlói rendelkezésére áll.
 
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://a-bb.blog.hu/api/trackback/id/tr172719074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
©Copiright 2010-11: A-BB Team ; Powered by: Blog.hu
süti beállítások módosítása