2011. szeptember 21-25. között Magyarországon kerül megrendezésre az Nemzetközi Audi Sport Quattro Club 20 éves jubileumi találkozója. A rendezvény teljesen zártkörű, de a várható nagy érdeklődésre való tekintettel a találkozón résztvevő járművek szeptember 23-án 18.00-tól megtekinthetők a győri ETO Park parkolójában elkerített részen. A találkozó díszvendége a legendás rallyversenyző, Stig Blomqvist, aki számtalan, az Audi volánja mögött megszerzett világbajnoki futamgyőzelmet tudhat magáénak. A már önmagában is különleges autók között látható lesz az összesen két példányban gyártott fekete Sport Quattro-k egyike, illetve egy az öt példányban gyártott, Audi S1 technikával szerelt, Lehmann Motorsport által készített utcai Sport Quattro-ból.

Az Audi Sport Quattro mind a mai napig az egyik legjobb 0-100 km/h-s gyorsulással rendelkező (4,9 s), utcára gyártott Audi.

Születését rallysportnak köszönhette, mert az akkori szabályok szerint valamely autó csak abban az esetben vehetett részt a B csoportos Rally VB-n, ha legalább 200 darabot gyártottak belőle. Ezt a követelményt kielégítendő, az autóból összesen 214 db készült.

A 80-as évek mára legendássá vált versenyautójának, az Audi Sport Quattro S1-nek az utcai verzióját, az Audi Sport Quattro-t azonban mindössze 175 szerencsés tulajdonos mondhatta magáénak. Az időhiány miatt - de nem utolsó sorban az alacsonyabb össztömeg elérését megcélozva - az új formájú karosszériaelemeket (sárvédők, gépháztető, lökhárítók, tető stb.) a repülőgépgyártásnál alkalmazott aramid-szálas anyagból készítették el. Szintén az idő hiányában az alkatrészeket még azelőtt lefényezték, mielőtt a vásárlók választhattak volna a színek közül. Így végül 128 piros, 48 fehér, 21 kék, 15 zöld és 2 fekete autó született. Mindkét fekete autó az akkori fejlesztési vezető, a későbbi VW-Audi konszern vezető, egyben Ferdinand Porsche unokája, Ferdinand Piech számára készült. A jubileumi találkozó egyik érdekességének ígérkezik az egyik eredeti fekete Sport Quattro, amely jelenleg svájci tulajdonban van. Az autó szíve egy 2,1 literes, 20 szelepes turbómotor, amely legfeljebb 2,04 bar nyomáson dolgozik. A lökettérfogat egészen pontosan 2133 ccm volt, ellentétben az Audi öthengeres turbóinál addig megszokott 2144 ccm-el. Ennek a lényege az volt, hogy a turbómotoroknál alkalmazott 1,4-es szorzószámmal sem kerültek a 3 literes lökettérfogat-érték fölé, ami azt jelentette, hogy a versenyautó tömege 1000 kg alatti lehetett. További tömegcsökkentés céljából a hengerfejet és a motorblokkot alumíniumból készítették. A Sport Quattro-nál alkalmazott technika másik csúcsát az akkor forradalmian új Bosch LH-Jetronic befecskendező rendszer jelentette, amely az addig alkalmazott rendszerekkel ellentétben a keverékképzéshez a levegő tömegét és nem a mennyiségét vette alapul. Ennek eredményeképpen elérték, hogy a teljesítmény az időjárástól és a tengerszint feletti magasságtól függetlenné vált. A továbbfejlesztett futómű alapjául a Rally Quattro versenyfutóműve szolgált, amely az átdolgozás során új gólyalábakat kapott. A futómű állítható magasságú volt, amellyel az autó hasmagasságát egy 10 cm-es intervallumon belül lehetett variálni.

Forrás: audi.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://a-bb.blog.hu/api/trackback/id/tr773235878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
©Copiright 2010-11: A-BB Team ; Powered by: Blog.hu
süti beállítások módosítása