Változik az uniformis

2011.11.25. 16:48

Új formatervek 

Néhány napja beszélgettem egyik ismerősömmel. Érdeklődtem nála, hogy ajánlásom ellenére miért E osztályt vásárolt. A pénz nem volt kérdés, de az Audi modelljeinek egybeolvadó formavilágát és dizájnját erős kritika érte. Megjegyzem, olcsóbban jutott a Mergához, mint egy hasonló felszerelésű A6-hoz jutott volna. Már évtizedek óta fellelhető a nagy mértékű hasonlóság az ingolstadti modellek között. Kifejezetten hátrányos ötlet szerintünk, ha a járgányok csak méretükben és árukban különböznek egymástól, az arculat pedig ugyanolyan. Ebből igyekszik kilábalni most az Audi és megpróbálnak valami újat alkotni a közeljövőben. "Tudjuk, hogy egyesek szerint szedánjaink túlságosan is hasonlítanak egymásra, de ez változni fog: elsősorban az arányok megváltoztatásával szeretnénk elérni, hogy az Audikat könnyebb legyen megkülönböztetni." - mondta Stefan Sielaff a vezető tervező.

Az új formák kialakítása nagyon nehéz feladat az autógyártóknak, hiszen figyelniük kell/kellene arra, hogy márkán belül az autók ne legyen kísértetiesen hasonlóak, de mégis legyen bennük olyan jellegzetes vonás, melyről rögtön megtudjuk állapítani, hogy melyik márka családtagja. Az Audi itt rontotta el, mert szinte teljesen egyforma autókat gyártott és gyárt ma is. Itt kell megemlíteni, még mielőtt elátkozzák a négykarikás márkát, hogy nem csak az Audi sétált bele a zsákutcába, hanem a Volvo is, és a BMW is egyre inkább erre tart.

Az igazgatói határozat miatt a tervező csapat nem szabadul az autó legjellegzetesebb elemétől, a trapéz alakú Single Frame hűtőrácstól. De Sielaff elmondása alapján az orr résznél is számíthatunk majd változtatásokra. Ilyen lesz például a hűtőmaszk dőlésszöge, mely az R modelleken nagyobb, az A modelleken közepes, a Q modellnél, meg már majdnem merőleges helyzetű lesz.

Az Audi 'fedő'névvel is illette az új projektet, mely az AQR nevet kapta. Ez a közel sem fantázia dús név, a három nagy modellsorozatot jelölő betűkből tevődik össze. Az A a személy autókat, a Q a hobbiterepjárókat, az R pedig a sportautókat jelöli, de a kezdeményezés célja mégis az, hogy ezt a hármat formavilágukban eltérővé tegyék. Mi persze reménykedünk a sikerben és abban, hogy az új stílus alkotásánál eltalálják célközönségük ízlését, formavilágát.

A bejegyzés trackback címe:

https://a-bb.blog.hu/api/trackback/id/tr323411325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
©Copiright 2010-11: A-BB Team ; Powered by: Blog.hu
süti beállítások módosítása